Gezond en duurzaam met Breeam

Duurzaamheid staat centraal in all-electric Plan-t dat middels Breeam certificering wordt geborgd voor nu en in de toekomst.

Dit zorgt voor een bewezen reductie in je operationele kosten en geeft een positieve bijdrage aan de productiviteit en gezondheid van jezelf, de werknemers, bezoekers en gebruikers van het gebouw.

Een duurzaam gebouw is een gezamenlijke ambitie van eigenaar en gebruikers van het gebouw. Hieronder enkele van onze ambities. Tevens is voor Plan-t een casestudy gemaakt waarin de verschillende ambities uitgebreid zijn omschreven, bekijk hier de casestudy.

WKO en haar bronnen

Plan-t is voorzien van een centrale opwekkingsinstallatie door middel van warmte- en koude opslag (WKO) in combinatie met warmtepompen.

Onafhankelijk van andere gebruikers levert het systeem warmte en koeling via klimaatplafond eilanden.

Op 80 meter onder de grond bevinden zich twee grondwaterbronnen: één voor koud en één voor warm water. Het zogenaamde WKO systeem zorgt, afhankelijk van het buiten- en binnenklimaat, voor warm of koud water in of uit het gebouw. De pompen van installatie worden deels aangedreven met de zelf opgewekte zonne-energie middels PV-panelen op het dak. Zo wordt op een optimale wijze gebruik gemaakt van duurzame maatregelen.

Klimaatplafond eilanden

De distributie van warmte en koude gebeurd middels klimaatplafondeilanden, zo gepositioneerd dat ze maximale indelingsflexibiliteit geven.

In de klimaatplafond eilanden zijn naast de klimaatregeling ook de ventilatie, verlichting en sprinklerinstallatie geïntegreerd. De klimaatplafond eilanden zorgen tevens voor akoestisch comfort waarin de juiste balans gevonden is tussen privacy & communicatie, ook wanneer je een open kantoortuin prefereert.

Optimale verlichting

Middels grote ramen in de buitengevel, de toepassing van glazen scheidingswanden en een met glas dichtgezette vide ervaart iedereen de openheid van het gebouw en heeft zicht op buiten.

Het binnengebied profiteert hier optimaal van. Aangevuld met moderne LED verlichting met hoge efficiëntie, geeft dit gebruikers een laag energieverbruik van < 6 watt/m², maar toch een ruim lichtniveau van 500 lux. Er is gekozen voor een heldere lichtkleur wat de prestatie van gebruikers ten goede komt. De klimaatplafonds zijn voorzien van aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling aan de gevelzijde. Hiermee staat de verlichting enkel aan wanneer het nodig is, op het niveau dat de individuele gebruiker zelf wenst.

Gezond leven

Plan-t is niet alleen duurzaam en hiermee goed voor het milieu, maar biedt eveneens een gezond binnenklimaat voor haar gebruikers en bezoekers.

De combinatie van natuurlijke- en mechanische ventilatie geeft het gebouw frisse lucht en voorziet in een optimale balans tussen energieverbruik, klimaat- en luchtkwaliteit. Hoge plafonds zorgen voor meer effectieve natuurlijke luchtverplaatsing en een open beleving. Gebruikers kunnen hun klimaatplafond eilanden individueel regelen, aanvullend kunnen ramen open gezet worden

De uitstoot van verontreinigende stoffen wordt geminimaliseerd door gebruik van ‘harde’ wand-, plafond- en vloerafwerking en extra afzuigpunten bij ruimten die meer ‘vervuilde’ lucht produceren zoals een repro, pantry of vergaderruimte.